A készítésről - Így készül a fehér bor

A szüretet csak akkor kezdjük meg, ha ehhez borászaink megadták a indító jelzést. Ők határozzák meg a pontos időpontját, mikor érte el a szőlő az ideális érettségi fokot. Mint az valószínűleg Önök is tudják, fehér Gróf Károlyi egy cuveé-bor, ez azt jelenti, hogy különböző fajtákat házasítanak benne, hogy így egy egészen különleges ízhatást érjen el. Ehhez a következő fajtákat használjuk fel: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling és Hárslevelű. Mindegyik fajtának más az érési ideje és külön szüretelik őket.

Az erjesztés előtt a különböző fajtájú szőlőket külön préselik le. A vörösborkészítéssel ellentétben a fehérbor esetében csak a mustot erjesztik. Egy kis kivétellel: a Chardonnay és a Sauvignon esetében a gyümölcshéjat néhány órán át, erősen hűtve együtt tartjuk a musttal - ez megemeli a bor gyümölcsösségét. Ez az eljárás a héjon áztatás.

Minden külső behatás nélkül a borok addig erjednek, amíg már az összes cukortartalom eltűnik; hogy ez minél zökkenőmentesebben történjen a frissen préselt, édes és már leszűrt mustra nemes élesztőgomba-flóra kerül. A kóracél-tartályokat stabil 15-16 Celsius fokon tartjuk, mivel így az illat és az aromák megőrződnek.

A pincészetben minden bort, mely a fehér Gróf Károlyi cuveé alapja, kóracél-tartályokban tárolunk, így megőrizhető a szőlő gyümölcsössége. Ezután jön el az ideje a cuveé előkészítésének. A részletekre gondosan ügyelve borászaink a több alapborból házasítják a cuveét. A borász feladata minden évben az ideális kombináció kialakítása.

 
A fehér Károlyi cuveé
 A minőségről
 Kóstolási jellemzők
 A készítésről
A vörös Károlyi cuveé
 A minőségről
 Kóstolási jellemzők
 A készítésről
Károlyi Private Collection