Így készül a vörösbor

A szüret kezdeténél a szőlő megfelelő érettségi foka az irányadó. Tapasztalt borászaink döntenek arról, hogy mikor ideális a sav- és cukoregyensúly a kívánt borfajtához, csak ekkor lehet megkezdeni a munkát.

Elsőként a szőlő kíméletes elválasztják a kocsánytól - így akadályzva meg, hogy a későbbiek folyamán a bor egy jellegzetes kesernyés ízt kapjon. Ezután a bogyókat kíméletesen és lassan zúzzák, hogy a héj felhasadjon és a mustlé egy része kifolyjon. Az erjesztési folyamat megindításához a szőlőhéj és must keverékéhez nemes élesztőgomba-kultúrát adunk.

Tudta Ön, hogy a must az erjesztés előtt színtelen? Csak a szőlőhéjjal való keverés után nyeri el a vörösbor jellegzetes színét. Az erjesztéskor a keletkező szén-dioxid a tartályban felfelé nyomja a gyümölcshéjat, így keletkezik az ún. sapka. A színanyag, az íz és a csersav kinyerése érdekében ezt a sapkát folyamatosan alámerítik. A melegítésnek pozitív hatása van a kinyerési folyamatra - ezért a vörösbort rendszerint 24-28 Celsisus fok körül erjesztjük. Bizonyos szőlőfajták és évjáratok esetében a borász almasavbontást is elvégeztet - ez az ún. malolaktikus erjesztés. Ezzek az eljárásal a borban lévő almasavat bontják le, amely élessé teszi a bort. Így a végeredmény egy lágyabb és teltebb vörösbor.

A különböző fajtákat, melyek később a cuveét alkotják, külön tároljuk a pincészetekben. A Cabernet Sauvignon és a Merlot fajtákat például tölgyfahordókban érleljük. A tölgy illata és ízanyagai egy igazán különleges jelleget ad a bornak, amit gyakran neveznek füstöltnek, vaníliaszerűnek vagy fűszeresnek. Ha azonban a szőlő természetes gyümölcsösségének megőrzése a cél, akkor kóracéltartályokat alkalmazunk.

A cuveé a házasítás után sem nevezhető még késznek, ha kell, szűréssel őrizzük meg a tisztaságát. A palackozást követően pedig még néhány hét tárolásra van szükség. Csak így lehet garantálni, hogy Önök egy telt és természetes módon lágy vörösbort élvezhessenek.

 
A fehér Károlyi cuveé
 A minőségről
 Kóstolási jellemzők
 A készítésről
A vörös Károlyi cuveé
 A minőségről
 Kóstolási jellemzők
 A készítésről
Károlyi Private Collection