Fogas, egészben sütve

A kb. 2 kilónyi fogast kibelezzük, megmossuk, majd mindkét oldalán és 15 dekányi füstölt szalonnával irdaljuk. A hátoldalán többszor is bevágjuk, hogy sütés közben ne tekeredjen össze. Sózzuk, lisztben megforgatjuk, majd 10 dkg vaj nagyobb felével együtt egy tepsibe tesszük. Magas fokozaton 10-15 percig sütjük.

Ezután a halat kivesszük és melegen tartjuk. A hagymát finomra vágjuk, és némi vajban aranyszínűre dínszteljük. Tejszínt (1 dl) és tejfölt adunk (2 dl) hozzá, felfőzzük, majd egy evőkanálnyi piros paprikát szórunk hozzá. A maradék vajat liszttel elkeverjük és keverés közben a szószalaphoz adjuk. Ha a szósz besűrűsödött, leszűrjük a csomókat belőle. A fogasokat felfelé álló farokkal és fejjel, szájukban citromkarikával tálaljuk.

 
 
Halételek
Halászlé
Fogas, egészben sütve
Hús- és szárnyasételek
Bográcsgulyás
Libamáj, egészben sütve
Édességek, desszertek
Diókoszorú
Gundel-palacsinta
Borok és ételek
Gróf Károlyi fehér cuveé
Gróf Károlyi vörös cuveé
Gróf Károlyi rosé cuveé
Private Collection Sauvignon Blanc
Private Collection Cabernet Franc