Gundel-palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz: három tojás, 25 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dl szódavíz, késhegynyi só, cukor, a kisütéshez olaj. A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban elkeverjük. Hozzáadjuk a többi folyadékot és habverővel jól kidolgozzuk, hogy csomós ne legyen. A tészta tejszín sűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk, szódavízzel, vagy tejjel higítjuk. A keverés után legalább egy óra hosszát pihentetjük. A palacsintasütőt jól megforrósítjuk, kevés olajat teszünk bele. Annyi masszát öntünk, hogy amikor szétterült vékony legyen, sütés közben forgatjuk.

Töltelék: 1 csésze tejszín, 2 dkg darált mogyoró, 50 g mazsola, 12 dkg cukor, 2 evőkanál rum, egy narancs reszelt héja. A tejszínt felfőzzük és hozzáadjuk a többi összetevőt. Kb. egy percig főzzük, majd minden palacsintába egy evőkanálnyit teszünk.

A csokoládés rum-szósz: egy tábla étcsokoládé, 2 dl tej, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál olvasztott vaj, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál világos rum. A csokoládét a felmelegített tejben megolvasztjuk. A fazekat levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a többi összetevőt. A masszát simára keverjük, esetleg tejjel higítjuk. A kész szószt a palacsintákra öntjük.

 
 
Halételek
Halászlé
Fogas, egészben sütve
Hús- és szárnyasételek
Bográcsgulyás
Libamáj, egészben sütve
Édességek, desszertek
Diókoszorú
Gundel-palacsinta
Borok és ételek
Gróf Károlyi fehér cuveé
Gróf Károlyi vörös cuveé
Gróf Károlyi rosé cuveé
Private Collection Sauvignon Blanc
Private Collection Cabernet Franc