A borkostolók tisztaságot hoznak

A reneszánsz uralkodó, Mátyás (1458-1490) alatt növekszik a magyar borok exportja. A bor hírnevét emelendő, egyes városok tanácsai előírásokat hoznak a minőség ellenőrzésére. Elbírálják a bor ízét, színét és tisztaságát - ehhez a borkostolók speciális poharakat is bevetnek. Ebben az időben hoznak be különböző szőlőfajtákat Itáliából és Franciaországból is. Különös rangot kap a Kadarka fajta, mely gyorsan a meghatározó nemes magyar borok közé emelkedik - többek közt a bikavér egyik összetevőjeként is. Ezt a szőlőt 1500 körül az oszmán-törökök elől menekülő szerb bortermelők hozzák magukkal, mivel a Balkán ekkor már a muzulmánok uralma alatt áll. Néhány évvel később a törökök már Magyarországot is elérik. A mohácsi csatával befejeződik az önálló magyar királyság történelme.

 
Kr.e. 15. - A magyar bor római gyökerei
Kr.u. 433. - Attila, a hunok királya, és a borosedények
Kr.u. 895. - Árpád fejedelem és a kalandozások kora
1000. - A szerzetesek felfedik a boroshordók titkát
1241. - Bor víz helyett
1458. - A borkostolók tisztaságot hoznak
1541 - "A királyok bora és a borok királya"
1703 - Bor a fegyvereknek
1875 - Parányi kórokozó - hatalmas károk
1990 - A mennyiségtől vissza a minőséghez